Üniversitemiz Su Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Baraj Dolgu Malzemesi ve Zeminden Kaynaklanan Baraj Göçmeleri” konulu konferans düzenlendi. Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Yüksekokul müdürümüz Doç. Dr. İsmail Zorluer tarafından verilen ve Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasına baraj çeşitlerini anlatarak başlayan Doç. Dr. İsmail Zorluer, barajların yapım amaçlarına değindi. Zorluer, “Barajlar, çeşitli amaçlar ile yapılıyor. Bu amaçlardan bazılarını içme suyu temin etmek, endüstriyel su kullanımı için su temin etmek, elektrik enerjisi üretmek olarak ifade edebiliriz. Aynı zamanda barajları daha çok inşa edildiği malzemeye göre baraj çeşitleri olarak değerlendirebiliriz. Bunları da dolgu barajlar ve rijit barajlar olarak ifade ediyoruz. Dolgu barajlar, toprak dolgu ya da kaya dolgu kullanılarak yapılan barajlardır. Rijit barajlar ise ağırlık payandalı, kemer tipinde beton, kargir, çelik, ahşap malzemeler kullanılarak yapılan barajlardır. Son yıllarda ise dolgu-rijit barajlar adını verdiğimiz RCC silindirle sıkıştırılmış beton barajları görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Konferans sunumun ardından öğrencilerin sorularının cevaplanması ile sona erdi.

30 Aralık 2019, Pazartesi 153 kez görüntülendi